O obnovu s pomocou nezamestnaných sa uchádza 25 hradov

16.12.2011 Celý región

Bratislava 15. decembra (TASR) – O obnovu s pomocou nezamestnaných prejavilo v súčasnosti záujem 25 hradov. Ide napríklad o Zborov, Brekov či Podbranč alebo Muráň. Projekty, prostredníctvom ktorých sa v tomto roku na Slovensku zrekonštruovali dva hrady, majú v priebehu troch rokov priniesť prácu približne 840 ľuďom. Po dnešnom podpise zmluvy o pokračovaní obnovy hradov nezamestnanými o tom informoval minister kultúry Daniel Krajcer spolu s ministrom práce Jozefom Mihálom a generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ivanom Jurášom.

\"Pilotný projekt, ktorý sa týkal hradov Šariš a Uhrovec, sa preukázal ako mimoriadne životaschopný,\" odôvodnil Krajcer záujem v pokračovaní projektu rekonštrukcie hradov. Podľa jeho slov sa týmto začína historicky najväčšia obnova hradov a hradných ruín na Slovensku.

\"Chceme pokračovať v masovejšom meradle. Predpokladáme, že v budúcnosti sa podarí na slovenských hradoch zamestnať od 800 do 900 nezamestnaných,\" dodal Krajcer. Bude to podľa neho znamenať prínos nielen pre kultúrne dedičstvo, rekonštrukcia hradov by mala pomôcť aj cestovnému ruchu na Slovensku. \"Obnovený a pekne osvietený hrad sa stane dominantou vo svojom regióne a bude lákať nielen domácich, ale aj zahraničných turistov,\" priblížil Krajcer.

Podľa ministra Mihála priniesol pilotný projekt v priebehu tohto roka prácu spolu 50 nezamestnaným. \"Pričom záujem bol omnoho vyšší,\" dodal Mihál. Išlo o prácu v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti a ľudia pracovali na riadny pracovný pomer na dobu určitú, ktorý sa im zohľadňuje aj pri nároku na dôchodok. Mesačne v čistom získali približne 400 eur.

\"Pri obnove hradov sa zamestnávali aj ľudia, ktorí mali viac ako 50 rokov alebo aj absolventi, ktorí patria medzi zraniteľné skupiny,\" doplnil Juráš. Na pilotnom projekte sa finančne podieľali rezorty práce a kultúry. Ministerstvo kultúry prispelo z dotačného systému sumou 115.000 eur a rezort práce poskytol 196.000 eur.

Projekty navrhnuté na roky 2012 - 2014 budú financované z Európskeho sociálneho fondu. Je na ne vyčlenená suma 3,3 milióna eur. O tom, ktoré hrady budú nezamestnaní rekonštruovať, rozhodne ministerstvo kultúry začiatkom roka 2012. Majitelia a správcovia hradov sa môžu o projekty na obnovu hradov uchádzať do konca roka 2011.
 

Vyberte región